Things About Music (14): Tsar B in de Vooruit.

050416-tsarb

Optredens op zondag zijn doorgaans rustiger dan op zaterdag. Daar was vandaag (18/12/2016) echter weinig van te merken. De balzaal is uitverkocht voor een concert van de Belgische Tsar B. Ik plaats me midden in de massa en luister aandachtig naar een Belgische belofte waar ik slechts 1 nummer goed van ken.

Tsar B is vrij nieuw in het Belgische muzieklandschap. Eind 2015 werd de band voorgesteld als het soloproject van Justine Bourgeus, die u o.a. kent als de violiste van School Is Cool. Daar houdt de vergelijking met School Is Cool dan ook op, want Justine omschrijft haar nieuwe muziek als ‘Dark Blue Oriental R&B’. We moesten wachten tot haar single ‘Escalate’ om te weten hoe dat genre klinkt. Een succes was het in ieder geval. Tsar B was dit jaar een veelbesproken belofte en speelde o.a. op Pukkelpop. Eind augustus kwam haar eerste EP uit. Om haar succesvolle jaar af te sluiten stelde ze haar eerste wapenfeit voor in een beperkt aantal zalen. Democrazy krijgt de eer om ze te ontvangen in de Balzaal van de Vooruit.

Justine Bourgeus begint haar set meteen met haar beste én bekendste nummer ‘Myth’. De muzikale ingrediënten die ze in dit nummer steekt zijn een rode draad doorheen de rest van de set: een bezwerende vrouwenstem, diepe R&B-beats, donkere mysterieuze elektronica en een oosters sfeertje. Justine danst als een sexy koningin op het podium en laat haar muzikale demonen los op het publiek. Ze slaagt er meteen in om een bedwelmende sfeer te scheppen, waarbij het vrij moeilijk is om stil te blijven staan.

Haar sterktepunt is echter meteen ook haar zwaktepunt: na een tweetal nummers heeft ze haar ziel al volledig blootgelegd en volgt vooral herhaling van wat al geweest is: meer diepe R&B-beats, meer bezwerende woorden en meer garam masala. Op zich is hier niets mis mee, maar de meeste nummers lijken te veel op een herwerking van haar twee hits ‘Myth’ en ‘Escalate’. Hierdoor volgen er weinig verrassingen en is de set eerder voorspelbaar. Justine trekt daarnaast al snel vooral de visuele aandacht van het publiek. Haar excentrieke schaars geklede zelf, felle stroboscopische lichten en een groteske diamant die midden op het podium is geplaatst, dienen waarschijnlijk om het mysterieus R&B -plaatje te vervolledigen. Bij mij zorgen ze spijtig genoeg eerder voor het ontdekken van haar tweede zwaktepunt: het gebrek aan live-elementen. Stemmen, violen en beats worden constant in een loop gegoten waardoor iedereen op podium meermaals op zijn Regi’s handjes in de lucht zou kunnen steken.

Maar geen paniek Justine! Zowel het gebrek aan een echte liveperformance als de voorspelbaarheid van de muziek worden deels rechtgezet door het talent en de goede ideeën die wel hoorbaar aanwezig zijn tijdens het optreden. Justine zingt heel toonvast en gebruikt haar stem op een originele manier. Ook komt de gehele band zelfzeker over en tasten ze nieuwe wegen af binnen het elektronische genre. Het zou leuk zijn om Justine in de toekomst ook meer viool te zien spelen bij deze groep. Ook meer werken met stiltemomenten zou haar muziek meer variatie en spanning kunnen geven. Misschien was het gewoon te vroeg om al in de Vooruit te spelen. Het optreden duurde nog geen uur en moest vooral publiek aantrekken die haar twee singles al eens op de radio hebben gehoord. Blijven samenspelen en experimenteren is dus de boodschap en dan ben ik zeker benieuwd hoe haar debuutalbum zal klinken!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Things About Music en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s