Things about Music (12): Marching Church @ Trefpunt.

marching-church-720x474

Op deze miezerige herfstavond (17/11/16) brengt Democrazy Marching Church naar het Trefpunt in Gent. Hoewel de weergoden niet direct zin hebben om mensen te plezieren, is de opkomst voor het optreden groot. De reden hiervoor ligt hoogstwaarschijnlijk bij het feit dat de frontman (+ gitarist) van de band de postpunkwereld al een aantal jaren overwinnen met het Deense Iceage. Is hun interesse terecht? Ik neem mijn zwartjas uit de kast en nestel me tussen de gezellige menigte.

Marching Church werd bij hun debuutplaat ‘This World Is Not Enough’ in 2015 voorgesteld als het soloproject van Iceage zanger Elias Ronnefelt. Tijdens de opnames in 2014 verzamelde zich echter een 5-koppige gezelschap achter hem en werd het een soort bona fide bigband van Sacred Bones Records (waar o.a. Jenny Hval en Psychic Ills ook platen uitgeven). Het optreden in Trefpunt werd vooral een voorstelling van hun tweede plaat ‘Telling It Like This’, die op 28 oktober 2016 werd losgelaten op de wereld. Als deel van een Europese tournee, passeerden de jonge postpunkers de Arteveldestad.

Lichten doven, een mysterieuze duisternis primeert. Het eerste nummer creëert een Lychiaanse sfeer in de zaal en is meteen het beste nummer van de avond. De combinatie van een meer typische postpunk sound, helder trompetgeschal en hoge djembé tonen bezorgen me een vreemd soort kippenvel. Elias waggelt met zijn kenmerkende onverschillige houding het podium op en laat zijn demonen los op het publiek. Zijn verwrongen ziel laat zijn typische nonchalante lage stem weerklinken. Iceage 2? Niet helemaal, het voelt anders. De combinatie van het agressieve ritme en de rauwe punkgitaren doen denken aan Iceage, maar Marching Church voegt een aantal vernieuwende elementen toe die verfrissend werken. Vooral de trompet is doorheen het concert een interessante én originele toevoeging.

Snelle agressieve nummers wisselen zich af met rustigere nummers en de stem van Elias is verrassend goed deze avond. Buiten zijn gemurmel tussen de songs zingt Elias bijna net zo goed als op de albums. Dat is zeker een vooruitgang in vergelijking met vroeger, want toen ik hem in het verleden bij Iceage hoorde zingen (bijvoorbeeld in 2011 in de Charlatan) klonk het eerder als kattengejank dan als talent. Zijn dronken en verwarde performances waren toen een gewoonte maar vanavond lijkt hij fris en helder.

De teksten blijven jammer genoeg wel nog vaak onverstaanbaar, hoewel ‘Heart of Life’ overkomt als een bescheiden meezing postpunkhit en de tekst in afsluiter ‘2016’ vrij duidelijk is. Ook ritmisch loopt het deze avond niet al te goed. De muzikanten zitten er regelmatig naast en het valt op dat de gitarist (toevallig van Iceage zelf) het meest ‘juist’ speelt. Doorheen het optreden steekt daardoor de vergelijking met Iceage toch weer de kop op. Waarom mengt Elias de originele Marching Church elementen (zoals de djembé en de trompet) niet gewoon meer in de muziek van Iceage? Waarom een nieuwe band oprichten als de muzikanten van Iceage veel strakker spelen? De combinatie van rauwe postpunk, plots trompetgeschal en violen werkten immers al heel goed in sommige nummers van Iceage laatste album ‘Plowing Into The Field of Love’ (ik denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘Forever’).

Hoewel ik vandaag zeker geen slecht optreden zag, hoop ik vooral snel op een nieuwe plaat van Iceage. Elias geef ik daarom dan maar wat goede raad: laat Marching Church voor wat het is (een one-time project) en concentreer je op het talentvolle Iceage. En nu ga ik de regen trotseren. Dat moet een mens nu eenmaal, of je nu naar postpunk luistert of niet.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Things About Music en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s