Other (10): Rust zacht Margaux, ik blijf proberen.

ethics

In december 2014 zond het Vlaamse tv-programma ‘Koppen’​ een reportage  ‘Dag meneer de donor’ uit (zie link onderaan). In deze uitzending volgden we Margaux, een moedig meisje die omwille van een slechte werking van haar beenmerg dringend op zoek was naar een stamceldonor. Er werd uiteindelijk een perfecte donor gevonden en Margaux werd na een uitgebreide chemokuur klaargemaakt voor de eigenlijke stamceltransplantatie. Maar dan haakte de donor plots af en hing haar leven weer aan een zijde draadje.

Deze problematiek, waarbij stamceldonors op het laatste moment afzeggen, heb ik besproken in een opiniestuk dat toen dezelfde week in de Knack verscheen:

http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/word-stamceldonor-en-red-iemands-leven-maar-wat-als-je-niet-echt-weet-waar-je-aan-begint/article-opinion-518381.html

Na een supermoedige strijd van bijna 2 jaar, is Margaux gisteren overleden. Nadat ze een nieuwe mogelijke donor had gevonden kreeg ze in januari een stamceltransplantatie, maar dit veroorzaakte een gevaarlijke infectie. Ze heeft nog gevochten in het ziekenhuis, maar het heeft niet mogen zijn.

Ik wil naar aanleiding van dit verhaal opnieuw pleiten voor een ethisch, open en eerlijk debat over stamceldonatie. In het verleden is het duidelijk geworden dat er wel degelijk bepaalde zaken kunnen veranderen om ervoor te zorgen dat mensen zoals Margaux meer kans krijgen op genezing.

Ethiek geeft zuurstof aan het leven. Laat het dan vooral zuurstof zijn voor iedereen.

Rust zacht Margaux, ik blijf proberen.

Tomas

Dag meneer de donor – Koppen (Link naar Koppen-reportage)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Philosophy Of Music. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s