Other (8) : Overzicht publicaties rond het beleid van stamceldonatie.

 

rode stamcelkenStamcelfoto van potentieel gebruik

“I’m an idealist. I don’t know where I’m going, but I’m on my way.” (Carl Sandburg)

De voorbije week heb ik samen met Ignaas Devisch van De Maakbare Mens vzw een aantal artikels en opinies gepubliceerd in Het Nieuwsblad en De Morgen over de problemen rond het beleid van stamceldonatie in België. Ook in Terzake, De Redactie en andere nieuwssites gaven ze er hier meer aandacht aan.

Het artikel in de weekendkrant van De Morgen (18/01/14) vind je hier terug:

Bewerkbaar formaat DMorgen 18 jan Stamcel

Het bijhorende opiniestuk (18/01/14) met titel ‘De Januskop van het beleid Stamceldonatie’ vind je hier terug:

http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1776591/2014/01/18/De-Januskop-van-het-beleid-Stamceldonatie.dhtml

Het artikel in Het Nieuwsblad met o.a. een vermelding van het doorgeefspelletje tussen Riziv, Het Rode Kruis en minister van volksgezondheid Onkelinkx vind je hier terug :

Artikel Nieuwsblad

De Terzake uitzending (20/01/14) over het gehele probleem + een debat met een Rode Kruis woordvoerder vind je hier terug:

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/terzake/EP_140120_Terzake?video=1.1841703

Reacties van Riziv, Het Rode Kruis en de minister van volksgezondheid Onkelinkx op onze artikels/opinies vind je hier terug:

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1841189

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/2.31549?eid=1.1842872

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1778609/2014/01/21/Toevloed-stamceldonoren-wordt-opgevangen.dhtml

Daarnaast is het zinvol om deze facebookpagina’s in de kijker te zetten:

https://www.facebook.com/Stamceldonatie?fref=ts

https://www.facebook.com/rededwordstamceldonor?fref=ts

https://www.facebook.com/pages/Oproep-aan-de-afrikaanse-gemeenschap-voor-stamceldonatie/637276592996969?fref=ts

Een aantal fundamentele vragen blijven onbeantwoord/onbesproken:

– Waarom wordt er niet toegegeven dat campagnes rond stamceldonatie werden afgewezen? Waarom wordt hieromtrent de verantwoordelijkheid niet opgenomen?

– Waarom gaf Het Rode Kruis niet eerder toe dat er een probleem was rond financiering van stamceldonoren? (Ik verwijs hier o.a. naar de Terzake uitzending van woensdag 15 januari 2014, waar Het Rode Kruis niets vermeld over het tekort aan middelen om de stamcelregistraties bol te werken: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/terzake/2.31495?video=1.1835522)

– Wie zal juist de kosten dragen van de (dure) typeringen van kandidaat-stamceldonoren?

– Is er niet dringend nood aan debat over de vraag wat geneeskunde in het algemeen moet nastreven? Is het niet problematisch dat zaken in de geneeskunde in economische termen worden besproken? Moet geneeskunde niet altijd hoofdzakelijk in functie van het welzijn van de patiënt staan?

– Is er een bovengrens in het aantal kandidaten dat men typeert?

– Worden mensen die een actie opzetten om stamceldonoren te werven terug gesteund?

– Zet men meer in op het aantrekken van jonge donoren en donoren uit specifieke doelgroepen, zoals de Afrikaanse gemeenschap? (zie ook http://www.hbvl.be/limburg/hasselt/hasseltse-kankerpatiente-15-heeft-afrikaans-bloed-nodig.aspx)

– Waarom worden homoseksuelen nog altijd uitgesloten om stamceldonor te worden? (zie http://www.knack.be/nieuws/heeft-administratief-kopieerwerk-mijn-terminale-vriendin-haar-laatste-kansen-gekost/article-opinion-45211.html en http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/140121_DeGucht_Stamceldonatie_)

Minstens twee conclusies kunnen getrokken worden uit dit verhaal:

– Zolang er geen druk van buitenaf komt ziet de overheid geen reden om bepaalde beleidssystemen zoals het beleid rond stamceldonatie aan te passen. Idealistische druk van burgers kan dus wel degelijk tot een resultaat leiden.

– We mogen niet naïef zijn en verwachten dat het beleid snel gaat worden aangepast, maar druk zetten kunnen we altijd. Het is dan ook zeer aangewezen/zinvol om je massaal te blijven registeren als stamceldonor op http://www.stamceldonor.be/. Als het aantal registraties zo hoog komt te liggen, zullen ze verplicht zijn om het beleid aan te passen.

Voorlopig zie ik geen harde argumenten die me overtuigen dat een fundamentele verandering is ingezet rond het beleid stamceldonatie. Ik blijf hiertegen protest aantekenen.

“The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts.” (Bertrand Russell)

“The world used to be silent

Now it has too many voices

And the noises are a constant distraction

They multiply, intensify

They will divert your attention from what’s convenient

And forget to tell you about yourself”

Tomas

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Other. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s