Things about Music (6): A Skin Too Few, the days of Nick Drake.

nick drake foto 1nick drake foto 2

A Skin Too Few – the days of Nick Drake (link naar kortfilm)

De kortfilm van regisseur Jeroen Berkvens uit 2002 is een mooie illustratie over het leven en werk van de romanticus en legendarische muzikant Nick Drake. Berkvens schetst op een waardevolle manier de levensloop van Drake vanaf zijn geboorte in 1948 tot aan zijn dood in 1972. Het muzikaal verhaal vertelt over een integere, in mysteries gedompelde man die de geschiedenis is ingegaan als misschien wel één van de belangrijkste singer-songwriters van de 20ste eeuw. Zijn muziek is breekbaar, helder en straalt een authentieke genialiteit uit die het zeer moeilijk maakt om hem waardig te coveren. Zijn creativiteit krijgt hij van jongs af aan mee via zijn moeder Molly Drake, die Nick enorm inspireert om zelf muziek te maken. Dit leidt in 1969 tot het prachtige album ‘Five Leaves Left’ met de wonderschone nummers als ‘River Man’, ‘Saturday Sun’ en ‘Time Has Told Me’. Het complexe maar tegelijk heldere gitaarspel in combinatie met een unieke zuivere stem maakt zijn muziek spontaan, eerlijk en van zéér hoge muzikale klasse. Dit wordt echter in 1969 niet zo ervaren. Nick gaat op tour maar bij het grootste deel van zijn optredens is er niemand die echt naar hem luistert. Teleurgesteld in de wereld en vol frustratie trekt hij zich vanaf dan terug in een sluimerende eenzaamheid die hem zal blijven achtervolgen. Hij zal deze bittere pil nooit kunnen verwerken en beslist om nooit meer op te treden. Hij maakt echter wel nog twee geniale albums, Bryter Layter (1970) en Pink Moon (1972), waar de later veelgeprezen nummers als ‘Northern Sky’ en ‘Things Behind the Sun’ opstaan. Naast dit heeft het label ‘Island’ tot in 2007 verschillende verzamelalbums uitgebracht die onbekendere en niet uitgegeven nummers van hem bevatten. Het is enigszins jammer dat de film zich beperkt tot het bespreken van het eerste album en weinig aandacht schenkt aan het recentere materiaal.

De belangrijkste en meest ontroerende bijdrage dat deze kortfilm geeft uit zich in de verschillende dialogen die aanbod komen met de actrice Gabrielle Drake, de zus van Nick. Zij verwoordt op een mooie manier hoe haar broer was en op welke manier hij zoveel belang hechtte aan zijn muzikaal talent. De enorme verontwaardiging die volgt op zijn blijvende onbekendheid zorgt voor blijvende depressieve en faalangstige gevoelens die hem misschien uiteindelijk zijn leven hebben gekost, hoewel het onzeker blijft of zijn dood geen ongeluk was. Gabrielle verwoordt op het einde de inspirerende lijfspreuk die zijn muziek zal blijven dragen en muziekliefhebbers over de hele wereld zal blijven verwonderen:

‘Als er één ding is dat zijn leven altijd zal meedragen is zijn grote bekendheid nu en het feit dat veel jonge mensen hun inspiratie en hulp halen uit zijn muziek. Nick zei ooit tegen mijn moeder: ‘als ik alleen al zou voelen dat mijn muziek ooit iemand zou behelpen, ook al is het slechts 1 enkele persoon, dan weet ik dat het waardevol was.’ (vrij vertaald)

Muziek als passie, muziek als essentie.

Het muzikaal verhaal blijft zich herhalen. Bekijk deze kortfilm om te genieten van de muziek van één der mooiste en belangrijkste singer-songwriter uit onze geschiedenis.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Things About Music. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s