Philosophy Of Music (6A): Muziek als leven. (Thema: Experience)

Your music implies the postulate that the world must change… or that it must be changed… That it must be arranged in the middle…that it is even acoustically possible to listen to a peaceful few.

 

De onherroepelijke opdringerigheid van schoonheid in het leven kennen we allemaal. De ene dag hebben we nood aan een zacht klassiek muziekstuk, de andere dag concentreren we ons op luide trommels of een zeemzoete oplevende gitaarriff. Elke dag luisteren miljoenen mensen over heel de wereld naar muziek. Elke mens vindt er op één of andere manier zijn plaats in terug.

‘Muziek brengt geen verandering in de gesteldheid van onze ziel: zij doet ons voelen wat we denken.’ (Comtesse Diane de Beausacq)

We voelen ons alsof we thuis komen, onze diepste gevoelens komen tot leven. We ademen met de muzieknoten mee. We voelen ons als een vrij mens. Een gevoelig en redelijk wezen dat oprecht kan genieten van de dingen waar we van houden. Niet alleen voelen we hoe de muziek een positief effect op ons leven heeft, we willen ook de ander erbij betrekken. We trachten anderen mee te laten genieten. We verzenden youtubefilmpjes, mails, tweets, sms’jes met onze nieuwe ontdekkingen. We praten heel de avond op café over de nieuwe wonderlijke geluiden die we dezelfde dag ontdekt hebben. Muziek bindt een mens tot zichzelf en tot anderen.

‘Waar woorden tekort schieten spreekt de muziek.’ (Hans Christian Andersen)

Muziek spreekt tot ons als een taal die we allen begrijpen. Het is een universele taal. Een taal die dingen kan vertellen die we niet langs onze vergankelijke woorden kunnen duidelijk maken. Een rijke taal die onuitputtelijk veel vertelt over ons leven, onze gevoelens, onze maatschappij, ons mens-zijn.

De Duitse filosoof Schopenhauer had gelijk. Muziek laat ons kennismaken met de mens in zijn eerlijkste gedaante. De diepste essenties komen in de muziek tot uiting. De muzikale taal uit zich in verschillende duizende muzikale culturen, waar iedereen zijn plaats kan vinden. En vind jij persoonlijk je plaats er niet in, kan jij ze maken. Je ben vrij om uit de muzikale taal rijkelijke ideeën te putten en de persoonlijke levenssfeer in de muziek te doen verschijnen.

Als we geconfronteerd geraken met de muziek zelf uit zich dat in een intense muzikale ervaring. De ervaring toont ons bepaalde dingen. Het toont menselijke gevoelens, gedachten, overtuigingen, ideeën, frustraties etc. Ze zijn allemaal verschillend en worden geuit door andere individuen. Iedereen begrijpt de ervaring op zijn eigen manier en doet er mee wat hij wil. De muziek kan je veranderen. Maar is er iets gemeenschappelijk aan al deze muzikale ervaringen?

‘De muziek dient tot verstrooiing tot opvoeding tot aansporing van geest en hart en tot de bevrijding der ziel van de hartstochten.’ (Aristoteles)

Ja, er zit een sterke ethische geladenheid in elk muziekstuk. De oprechtheid, de vrijheid en de liefde die inherent aanwezig is, wordt gevoeld in de muzikale ervaring. De waarden die echt belangrijk zijn voor de mens worden zichtbaar. Er verschijnt een moraal in de muziek. Een moment van samenzijn. Het moment dat de mens ontdekt dat hij het liefst van al elke dag muziek luistert, gezellig bij elkaar is, oprecht wil zijn en liefde en vriendschap wil delen.

Om die reden is muziek essentieel in onze samenleving. De muziek laat een bepaalde moraal toe. De waardering van alle muziek in deze kapitalistische samenleving is noodzakelijk. Het onderwijs heeft nood aan een meer muzikale en kunstige opvoeding. Een kind wordt volgestopt met kennis en weet geen blijf met zijn gevoelens. Muziek is verbonden met ons allen, we hebben het nodig. Niet meer enkel als ontspanning, maar als een werkelijk inherent deel van ons leven zelf. De alledaagsheid moet nog meer vermenging krijgen met de muziek. De zachtmoedige moraal die muziek uitstraalt is immers veel te belangrijk om te laten vergaan.

De ervaring met de prachtige muziek van de multi-instrumentalist Olafur Arnalds toont a.d.h.v. prachtige beelden hoe de oprechtheid bij het maken en beluisteren van de muziek tot stand komt. Het wordt geuit in veranderende kleurschakeringen, het kindse beleven van de hoge en lage noten, het op en neer springen van de muzikale kern en het meetrillen van de vioolsnaren. Zo ontstaat de muzikale liefde:

 

‘Muziek is een hogere openbaring dan alle wijsheid en filosofie.’ (Ludwig Van Beethoven)

Tomas

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Philosophy Of Music. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s